50 éves Budapesti Monteverdi Kórus
2022. május 06. írta: színháziélet

50 éves Budapesti Monteverdi Kórus

Ünnepre készül az

 

 50 éves Budapesti Monteverdi Kórus!

A Jubileumi hangverseny és kórustalálkozó alkalmával

föleleveníti a sikeres fél évszázad  muzsikáját, emlékeit, barátságait!

Szeretettel várja barátait és régi énekeseit

az V. kerületi Szép u. 1/b alatti közösségi terembe

  1. május 8-án, délután 4 órakor

 

 

 

1999_prospektuskep_hilton_140.jpg

 

A BUDAPEST MONTEVERDI KÓRUST  1972-ben Kollár Éva karnagy alapította. Az együttes az egyik legismertebb félhivatásos kórus Magyarországon és Európában. Számos díjat, NAGYDÍJAT nyert hazai és nemzetközi versenyeken. Gyakran készült fölvétel a kórussal magyar és külföldi rádiókban, televíziókban, és több 13 CD-t-t jelent meg az együttessel a HUNGAROTON, a CARUS és a kórus saját kiadásában.

A Budapesti Monteverdi Kórus hangversenyeivel bejárta Európa minden országát. számos meghívást kapott neves fesztiválokra, így például Párizsba, a St. Eustache katedrálisba, Briançon-ba, Vaison-la-Romaine-be (Choralies és Á Choeur Joie); Genfbe, Milánóba, a Sant’ Ambrogio katedrálisba, Rómába, Sardinia szigetére, a MITO Nemzetközi Fesztiválra,  Belgrádba. Hangversenyezett Erdélyben, Brüsszelben, Rómában, Frankfurtban, Genfben, Londonban, Prágában, Moszkvában, és Kievben, stb.  A kórus az évek során számtalan díjat és kitüntetést kapott, ezek közül is kiemelkedik az AREZZO-i NAGYDÍJ, 1985-ben; és négy I. díj Sligoban, további Nagydíjak Prágában, Pécsett, Spittalban.

 A kórus repertoárja igen széles, a reneszánsz polifónia mestereinek alkotásaitól kezdve az európai századok legszebb a cappella és hangszerkíséretes műveit énekli. Műsorán szerepelnek a kiemelkedő oratorikus kompozíciók, mint Cl. Monteverdi Vespro della Beata Vergine; J.S.Bach h-moll mise, János passió, Magnificat; J. Haydn miséi és Teremtés c. oratóriuma, G.-F. Händel, W.A. Mozart valamint G. Verdi Requiemje, J. Brahms Német Requiem c. műve, Fr. Schubert, R. Schumann, A. Dvořak, Fauré, valamint Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa, és más szerzők alkotásai. Az együttes nagy hangsúlyt fektet a kortárs magyar művek bemutatására is, - jelentős hazai és külföldi zeneszerzők alkotását adta elő ősbemutatón. (Szőnyi Erzsébet, Huszár Lajos, Orbán György, Tóth Péter, stb).

 A kórus több partner együttessel ápol barátságot Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban (Choeur Kiantado, Ensemble Contretemps, Choeur Pléiade – Versailles), Spanyolországban (Coral de Cámara Pamplona) , az Egyesült Királyságban (London Singers), Írországban, épp úgy, mint Japánban (Vox Fidelis ) és az USA-ban (a Yeal Egyetem kamarakórusa, a California Redwood Chorale, a Missouri Egyetem Kórusa). A kórus számos neves hazai és külföldi karmesterrel működött együtt (A. Angelini, Jean-Paul Baget, G. Boda, W. Brouwers, P. Cao, S. Carrington, Czifra János, J. Cura, H-G. Dechange, K. Matsushita, D. G. Pintado, M. Tauche, J. Vila, Roy Wales, stb.)

 A Budapesti Monteverdi Kórus és Kollár Éva karnagy 2021-ben elnyerte

a MAGYAR ÖRÖKSÉG DÍJ kitüntetést.

received_470087841327955.jpeg

 KOLLÁR ÉVA, a BUDAPESTI MONTEVERDI KÓRUS alapítója, Liszt Ferenc-díjas karnagy, aki 50 éve óta együttesének művészeti vezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora, a Doktoriskola Karvezetés programjának ny. vezetője. Ebben az intézményben szerezte diplomáját, és itt kapta meg a habilitált egyetemi tanári kinevezést is.

 

 

monteverdi_pom_z_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhazielet.blog.hu/api/trackback/id/tr9417825881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása