Hűség és tolerancia, a „Miss Daisy sofőrje” a Veres 1 Színház előadásában, a Belvárosiban
2022. január 06. írta: színháziélet

Hűség és tolerancia, a „Miss Daisy sofőrje” a Veres 1 Színház előadásában, a Belvárosiban

1703a.jpg

 

Hűség és tolerancia, a „Miss Daisy sofőrje” a Veres 1 Színház előadásában

1989-ben mutatták be a mozik az Egyesült Államokban, Alfred Uhry szerző művét, Jessica Tandy és Morgan Freeman főszereplésével. Nálunk egy évvel később kezdték el vetíteni a filmet. A színdarabot Magyarországon eddig még nem láthattuk. A darabot közel 30 év után a Veres1 Színház tűzte műsorára. A decemberi, Belvárosi Színházi  vendégjátéka méltó szakmai és közönség-sikert is aratott.

Egy idős zsidó asszony, és egy színes bőrű sofőr különleges, mély érzelmekkel teli kapcsolata képezi a történet alapját. Az igazi humánum, a megértés és a másik elfogadásáról szól, sok-sok humorral átitatva.

Miként változik az idős hölgy az évek során, hogyan érti meg az előítéletek értelmetlenségét? Az előadás szívszorító, katartikus jelenete sokáig elkísér.

Egri Márta Miss Daisy alakítása szépen mutatja, miként válik egy tüskés, bogaras „főnök” asszonyból igazán megértő, szinte egyenrangú partner. Szerepének ívét finom eszközökkel rajzolja meg, csodálatos színpadi partnere a két másik szereplőnek.

1849.jpg

Kálid Artúr élete egyik legnagyszerűbb alakítását nyújtja átütő erővel.

A Veres1 színház vezetője, Venyige Sándor így emlékszik vissza arra, hogyan fogadta Artúr a megkeresést.

„Amikor márciusban felkértem Artúrt, az első sokk után visszakérdezett - a benne élő Morgan Freeman-képhez viszonyítva -, hogy nem lesz ő fiatal ehhez a szerephez? Én visszakérdeztem, hogy miért Artúr, te most hány éves Vagy? 51 - jött a válasz. Akkor azt hiszem nem lesz probléma. Morgan Freeman 52 éves volt, amikor eljátszotta a filmszerepet.”

 2131.jpg

Kálid Artúr minden lélegzetvétele és mozdulata az első másodperctől az utolsóig hiteles, elképesztő tökéletességgel azonosul a szereppel. Az állását féltő, de azt nem minden áron megőrizni akaró figurája, fokozatosan ábrázolja saját öregedésének stációit. Mimikája, mozgása, minden rezdülése erre a szerepre van kihegyezve, Egri Mártával tökéletes szimbiózisban játszanak.

A harmadik szereplő Pál Tamás, aki édesanyja – az idős hölgy – és a sofőr között ügyesen egyensúlyoz. Megérti a két teljesen eltérő gondolkodású és társadalmi helyzetű embert, de mindkettőjük és a saját érdekeit és érzelmeit is figyelembe veszi.

1722.jpg

Dicső Dániel rendező finom eszközökkel ábrázolja a három szereplő egymáshoz való viszonyát, csodálatosan „mozgatja” a figurákat.

Az előadás ritmusa, a helyszín-változások Vereckei Rita tologatható-forgatható díszlete miatt nem törik meg, így jól érezhető, hogy az előadás sikere egy átgondolt, közös munka eredménye.

Január 30-án a társulat ismét bemutatja a Belvárosi Színházban a Miss Daisy sofőrjét, aki eddig nem látta a produkciót, az most pótolhatja. Mély, érzelmes, kitűnő színházi élményben lesz része, őszintén ajánljuk.

Az előadással kapcsolatban a Veres1 Színház igazgatóját, Venyige Sándort megkérdeztük, hogyan esett a választása erre a darabra,és miért tartotta fontosnak ezt a darabot bemutatni?

„Négy éve mutattuk be Jeff Baron: Szép jó estét, Mr. Green! című darabját Székhelyi Józseffel a főszerepben - a partnere Pál Tamás volt -, sajnos Jocó halála után már nem játsszuk, de olyan elemi ereje volt a darabnak, hogy akkor eldöntöttük, hogy hasonló zsánerű darabot fogunk keresni. Ez nekünk - a színháznak - dolgunk ilyen történeteket mesélni. Számomra a tolerancia kérdése az alap.

2146.jpg 

 

Az előadásra az alábbi linken is tud jegyet foglalni

 

https://www.jegy.hu/program/miss-daisy-soforje-127513/770567

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhazielet.blog.hu/api/trackback/id/tr4416798536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása